Followers

Saturday, March 31, 2007

APAM BALIK



Apam Balik atau pernah suatu ketika dulu kita di Spore ni gelar "Apam Pulau Pinang" merupakan salah satu makanan favorit saya. Saya pernah cuba membuatnya dgn adunan siap segera lebih 20 thn lalu tapi resultsnya kurang memuaskan. Sehinggakan malas nak buat lagi dan acuan tembaganya pun saya 'lelong' - berikan kpd orang. Setelah melungsuri banyak lelaman internet dan mengumpulkan pelbagai jenis atau variasi resipi Apam Balik ni, saya pun beli 'semula' acuan tembaga tu kat kedai.... Dahtu, simpan jerr acuan tu tak gunakan lagi. Kalau peram mcm tapai, dah pun menjadi, kalau hamil heheh..dah pun melahirkan kot!!! Masih tak buat2 lagi Apam Balik ni. Bukan apa, takut tak menjadi, hampeh!!!

Tup-tup jalan2 kat FP Mamafami (http://mamafami.fotopages.com/?entry=1110568) ada Apam Balik, singgah kat FP Jeni (http://jeni.resipi.net/?p=46) pun ada! Aiseyman, mcm menduga dan menguja kesabaran saya nih! So, apalagi, since sumer bahan dah mmg ada, pagi tadi terus saya mencubanya. Saya gunakan resipi dari FP Jeni yg bersumber dari Noor Masri. (thanks Jeni & Noor Masri fr this nice recipe). So, here's the results. Oh ya, btw, apam yg gulung tu saya testing2 jer. Bila dah masak saya angkat apam tu dan sapu dgn Nutella dan chunky peanut butter- sungguh terangkat!!

Kat Spore ni, saya pernah ternampak gerai yg menjual apam balik ni pelbagai perisa seperti jem, sekaya, keju dan sebagainya. Walhasil, mana yg sedap pd tekak anda- go ahead jer lah. My verdict- enak..

APAM BALIK (NoorMasri)

Bahan-bahan
2 cawan tepung naik sendiri (diayak) -saya gunakan 240 gm
¼ cawan gula - saya gunakan 60 gm
½ sudu teh soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan susu segar - saya gunakan 360 ml susu rendah lemak
½ sudu kecil baking powder
1 cawan kacang tanah yg telah digoreng (dimesin atau tumbuk kasar2- untuk ditabur)
1 tin jagung krim (untuk ditabur)
1 cawan gula (untuk ditabur)
sedikit mentega (untuk disapu pd permukaan apam balik setelah masak)

Cara
Pukul gula bersama telur hingga kembang. Masukkan soda bikarbonat, susu, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan kacau rata-rata agar adunan tidak berbintil-bintil. Panaskan acuan apam balik dan sapukan sedikit minyak rata-rata di sekelilingnya. Ambil satu atau dua senduk adunan (bergantung kpd ketebalan yg anda suka) dan tuangkan ke dalam acuan dan ratakan dgn belakang senduk tu. Tutup acuan tu sebentar - abt 2-3 minit (kalau takde penutup kayunya, dgn tudung periuk pun Ok lerr). Apabila setengah masak, taburkan gula, kacang tumbuk dan juga jagung tadi. Tutup semula dan biarkan sebentar (abt 2-3 minit) atau sehingga ia masak. Angkat, lipat dua dan sapukan mentega pd kedua-dua permukaan apam balik ini.

(Note : Anda juga boleh menggunakan kuali leper non-stick utk membuat apam balik ini. Tak perlu gunakan/sapukan minyak pada kuali nya.)

Wednesday, March 28, 2007

BREAD - SWEET BUNS



Tried baking bread again, this time using another type of bread softener instead of VX2. Also varied the sweet buns- making them into plain, raisin and cheese bread. I found that the oven heat of 180 degrees is a little too high for the bread. I should lower it down to 170 degrees , next time. Baking time is abt 20 -25 mins. Hah.. tu lah, nak keje lekas, semua jenis roti tu saya masukkan sekaligus. Akhirnya, cheese bread tu ter'overbake' mcm intan terpilih. Dah tu my daughter sibuk pesan supaya jgn lupa taruk gula lebih2 kat atas keju tu! I should have realised that for cheese bread since it is not that bulky, the baking time is much lesser. Anyway, I take this as a learning pt fr me though. Trial and error, practice makes perfect! So, enjoysss the pics.



Sunday, March 25, 2007

SWEET BUNS, CREAM PUFF & EGG TARTS

Finally, managed to update my blog after a few days of 'busyness' or perhaps laziness... heheh.. Did some baking on Friday, Saturday and Sunday. Simple ones though. Here are some snapshots of the end-results..

First, I did Sweet Buns on Friday nite, resipi dari Kak Hanieliza http://hanieliza.fotopages.com/?entry=856613 ( Tenkiu kakliza for this simple yet lovely recipe - you broke the jinx I had on baking bread! )



SWEET BUN

Bahan A
500 gm tepung high protien (saya gunakan Bread Flour)
25 gm susu tepung
75 gm gula
10 gm ibu roti (yis- gunakan yg instant)
1 sudu teh pelembut roti (saya gunakan VX2)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam

Bahan B
250 ml air
75 gm majerin (saya gunakan mentega)

Cara
1. Masukkan dan gaul rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati. (saya gunakan mixer dgn dough hook)
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 50 gm setiap dan buatkan bulat2.
5. Bentukkan adunan mengikut pilihan sendiri.
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Bakar dalam suhu 180'C sehingga kelihatan masak.
8. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.

Ingatkan nak bubuh kismis dalam roti tu tp oleh kerana anak2 tak gemar, saya masukkan buah prune instead - sikit jer, testing2..




Next, on Saturday, I bake Cream/Custard Puffs and Eclairs (sorry, eclairs foto tak snap, maybe next time)





Pastu petangnya lak sempat kuar pi makan kat Pelangi Biru Fast Food. Lama dah tak mai kat fastfood tu. Actually nak pi Arnolds di City Plaza sbb anak nk mkn Fish N Chips but petang tu orang..fulamak! ramai sesangat! So turun tgkt 1 dan pi makan kat Pelangi Biru ..ok ler for a change. Daughter got her FnC, while we ate Pizza. (Dah lama tk buat Pizza sendiri, sesekali mkn kat luar ni mcm sedap lerrr...) But of course, takleh lwn Pizza Hut kot!





Sunday......upon request from my aunt, baked these EGG TARTS for her. Hope she like it!



Friday, March 23, 2007

OREO MUFFINS



This is a recipe which I copied from Sis Rossya's FP. However, typically me, always try to experience something new and make some changes to the original recipe. Hopefully nothing goes wrong heheh. Well......, as long as the end result/product doesn't end up in the waste bin!!! OK perrr... So here its is:

OREO MUFFINS
1 ¾ all-purpose flour ( I used 225 gm Top flour )
¼ cup sugar ( I used 60 gm )
1 tablespoon baking powder
1/3 cup butter or margarine ( I used 80 gm butter )
1 cup milk ( I used 230 ml milk )
1 egg
16 OREO chocolate sandwich cookies, coarsely chopped ( I used 12 pcs )
50g white chocolate chopped
50g dark chocolate chopped ( I used 50 gm choc chips as dark choc not available )

I added :
60 gm chopped pecan and walnuts ( some were used fr deco on the muffins top )
10 Van Houten choc neaps ( chopped into smaller pcs & sprinkle over the muffins top )

Method
Mix flour, sugar and baking powder in medium bowl. Cut in the butter until mixture resembles breadcrumbs. Blend milk and egg in a small bowl. Stir into flour mixture. Gently stir in chopped cookies and chopped white/ dark chocolate. Finally, add in the chopped nuts and stir. Spoon batter into greased or paper-lined muffin trays. Sprinkle with more chopped chocolates. Bake for 25 - 30 minutes or until toothpick inserted near centres comes out clean. Cool in pan on wire rack for 5 minutes. Remove from pan, cool slightly.



Monday, March 19, 2007

BANANA NUT MUFFIN



Muffins - there are aplenty of recipes available. I've seen many of my blogger frenz did their muffins, with different flavours too! I noticed the difference between cakes and muffins is that in muffins, oil is used or preferred instead of butter. A healthy choice too if you use corn, canola or olive oil. I actually did a simple Muffin based on a recipe in Chef Anuar's cook book. However, I made some modifications to suit my taste bud.




Here's the original recipe and the modifications I made in bracket.


MUFFIN PISANG
Bahan-Bahan
150 ml minyak (I used canola olive oil)
150 ml susu segar
150 gm gula kaster
100 gm telur (size of abt 2 small eggs)
sedikit esen pisang (I used 1 tsp vanilli instead)
250 gm tepung gandum (I used multi-purpose flour)
15 gm serbuk penaik (I used 1 tsp baking powder)
80 gm pisang masak yg dilecek

Additional Ingredients I Added :
50 gm cream cheese (diced or pinch into small cubes or pieces)
80 gm hazelnuts/walnuts
60 gm of banana (diced)
50 gm chocolate bar (diced)

Cara :
1) Campur minyak bersama susu segar, gula kaster, telur dan vanilli. Kacau hingga sebati.
2) Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder. Kacau lagi hingga rata.
3) Masukkan pisang lecek dan kacau.
4) Akhir sekali, masukkan cream cheese, hazelnut/walnut dan diced banana. Gaul rata.
5) Tuangkan adunan muffin ke dalam acuan muffin atau cupcakes dan bubuh diced chocolate di atasnya.
6) Bakar selama lebih kurang 25- 30 minit sehingga masak dgn suhu abt 180 - 190 darjah Celsius.

My observations : This muffin will taste even better if a little salt is added in order to bring out the flavour and aroma. I'll definitely will put a pinch of salt in my next tryst.



Sunday, March 18, 2007

KEK LAPIS COFFEE PRINCESS

Dah lama takde entry kat blog ni. Bukan apa, virus "M" dah banyak kat tubuh nie heheh... Seperti kata mamafami kat FP beliau, kekadang tu rasanya banyak yg nak dibuat but in the end satu kerja pun tak jadi.. Entah apa phenomenonnya, I really dont know. Just relax....one corner jer!

Anyway, got over a little laziness and managed to whip up this Kek Lapis Coffee Princess. For those who love the aroma or the taste of coffee, this one's for you. Utk yg lain, jom cuci mata K!


BAHAN (A)

15 BIJI KUNING TELUR SEJUK
4 BIJI PUTIH TELUR SEJUK
270 GM GULA HALUS
40 CC AIR SEJUK
160 GM TEPUNG HONG KONG
¾ SUDU BESAR OVALETTE
1 SUDU TEH BAKING POWDER


BAHAN (B)

270 GM MENTEGA
4 SUDU BESAR SUSU PEKAT
2 SUDU BESAR COFFEE OIL
¼ SUDU TEH GARAM HALUS
SEDIKIT PEWARNA MERAH


PERATURANNYA


1. PUKUL BAHAN A HINGGA SEBATI DAN KETEPIKAN.
2. PUKUL BAHAN B SAMPAI PEKAT.
3. MASUKKAN BAHAN B SEDIKIT-SEDIKIT KE DALAM BAHAN A. KACAU RATA-RATA.
4. BAHAGI ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. SATU DIWARNAKAN MERAH DAN YANG SATU LAGI DIBIARKAN PLAIN. ANDA BOLEH GUNAKAN LOYANG BERUKURAN 9" X 6".
5. BAKARLAH 1 LAPIS PLAIN DAN 1 LAPIS MERAH SEHINGGA SELESAI.


Thursday, March 15, 2007

ROTI TELUR GORENG

Petang nie nak share satu resipi mudah, olahan saya sendiri mengenai roti. Jika anda ada lebihan roti yg dah takde orang nak santap "on its own", bolehlah cuba resipi ni. Bukan apa, sekadar tak mau membazir. Kita di rantau ni seperti di Spore, Malaysia, Brunei, dll.. mmg jarang terdengar orang yg kelaparan berbanding di negara dunia ketiga. Selalunya, lebihan roti ini dibuat manisan seperti pudding roti but this time round, biar saya kemukakan resipi Roti Telur Goreng yang boleh disajikan pada waktu sarapan pagi atau minum petang.



Bahan-Bahan
400 gm roti sandwic (potong dadu kecil2, saiz ikut suka)
5 biji telur }
3 sudu mkn susu kotak }-kocok bersama dan bubuh secubit garam dan lada hitam)
minyak secukupnya utk menggoreng roti

1 cawan (10 sudu mkn) cili kisar }
3 biji bawang besar }
1 ulas bawang putih } ..........kisar bersama

1/2 biji bawang besar (hiris)
4 sudu mkn minyak (untuk menumis)

100 gm daging cincang
2-3 btg chicken sausage (hotdog) -potong dadu
100 gm udang dibersihkan (jika suka)
2 sudu mkn sos tomato
garam secukup rasa (sedikit jer)
sedikit daun sup/daun bawang
sedikit bawang goreng
timun (hiris)

Cara
1) Celupkan roti didalam telur dan gorenglah di dalam minyak yg panas. Angkat dan toskan.

2) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang hiris. Setelah itu, masukkan bahan2 kisar (cili, bawang besar & bawang putih). Kacau sebentar dan kemudian masukkan daging cincang. Biarkan sehingga cili dan bawang tu garing. Tambahkan air jika perlu.

3) Kemudian masukkan hotdog dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan udang yg telah dibersihkan tadi bersama secubit garam dan sos tomato. Gaul rata.

4) Sesuaikan rasanya dan bolehlah masukkan roti yg telah di goreng dgn telur tadi. Gaul rata-rata. Angkat dari kuali.

5 ) Hiaskan dgn daun sup/bawang, bawang goreng, cili merah dan timun.




Disamping itu, kalau anda meminati buah cempedak, bolehlah anda menggorengnya untuk hidangan sarapan atau waktu minum pagi/petang.

Tuesday, March 13, 2007

HIDANGAN HARI INI -Daging msk Lada Seratus, Taugeh msk Lemak, Telur Mata lembu msk Kicap

Harini tak stress sbb x bertugas. Tapi stress gak kat dapur. Dah beberapa hari dapur tak berasap....heheh bukan apa, dapur pun nak rehat!!! But today, vitamin R ada dtg menjelma sikit, so I managed to cook something simple for the family. I'm sure you all can do even with one eyes shut!! Meminjam kekata Era Farida, so "enjoysssssssss"






Daging atau ayam masak lada seratus ini merupakan resipi yg saya ambil dari arwah ibu saya. Resipinya lebih kurang seperti masak merah tetapi dgn sedikit kelainan. Jangan ditanya bgmana perkataan 'seratus' tu bleh timbul eh!! Mmg namanya dah begitu, heheh.. Sesiapa yg berhajat, this is therecipe.

DAGING / AYAM MASAK LADA SERATUS

Bahan-Bahan
1 ekor ayam /1 kg daging lembu
2 cawan cili kering kisar }
3 biji bawang besar }
5 ulas bawang putih }
1 inci halia }
2 btg serai }
sedikit belacan }
1 inci lengkuas } dikisar halus
1 sudu teh kunyit serbuk (optional)
1 kotak santan kara (200 ml)
3 biji kentang (potong dadu)-optional
minyak utk menumis (abt 4 sudu makan)
sedikit air asam, gula dan garam.
sedikit bawang goreng (optional)
daun ketumbar/saderi (utk hiasan)

Cara
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar dan kunyit serbuk hingga garing. Tambah air jika perlu. Kemudian masukkan ayam atau daging , kentang dan masak hingga empuk. Masukkan santan dan sedikit air lagi jika perlu. Kacau rata-rata dan bubuh garam, gula dan sedikit air asam. Sesuaikan rasanya dan biarkan mendidih. Akhir sekali, masukkan bawang goreng (jika suka). Matikan api dan bolehlah dihidangkan. Hiaskan dgn bawang goreng dan daun saderi/ketumbar.



Monday, March 12, 2007

EPOK-EPOK/CURRY PUFF



Went to AMK Hub this morning with my daughter Farah. Actually saja2 nak merayap kat the new mall to see whether anything interesting. We stumbled upon a stall selling Karipap/Epok-Epok Pusar. The taste's not bad, though not as filling as Old Chang Kee's. However, I would prefer the pastry to be a little more crispy instead of flaky and soft. Well, to each his own. If you want to try them, that's the name of the Co.

Thursday, March 08, 2007

ORANGE BUTTER CAKE


Sumber: Chef Alex Goh

Bahan-bahannya
200 gram tepung (saya gunakan cake flour)
1/4 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar susu tepung
250 gram mentega
5 biji telur
175 gram gula
2 sudu besar orange juice
(saya gunakan 1 sudu mkn orange juice concentrate SUNQUICK + 1 st vanilli)
parutan kulit limau dari sebiji limau

Cara-caranya

1. Pukul tepung, baking powder, susu tepung, mentega hingga pekat, gebu dan rata-tidak berbintil-bintil.

2. Di dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga kembang & pekat (kira-kira 5-7 minit). Kemudian masukkan vanilli, orange juice dan parutan kulit limau kedalam adunan telur dan kacau rata.

3. Selepas itu masukkan adunan telur tadi kedalam adunan butter/tepung dan adun hingga rata dan sebati.

4. Tuang adunan kedalam loyang 8” dan bakar dalam 40 - 50 minit pada suhu 170’C.

Anda juga boleh membakar kek ini dgn menggunakan acuan cupcakes.

Kuih Kaswi

Kalau tak silap saya, ada seorang pengunjung blog yg request for recipe Kuih Kaswi. Dah lama saya tak buat kuih ni tapi saya ada beberapa resipi yg pernah saya cuba. Di antaranya ialah seperti resipi dibawah ini:


KUIH KASWI

Bahan A

2 cawan air
350 gm gula hitam (saya gunakan gula melaka)
1 cawan gula pasir
daun pandan

-masak kesemua bahan di atas sehingga gula larut. Sejukkan sebentar


BAHAN B
2 cawan tepung gandum (+ 3 sudu makan lagi)
1 cawan tepung kanji
4 cawan air
1 sudu makan air kapur
2 sudu makan air abucang
2 sudu makan pewarna coklat

Peraturannya
Satukan kesemua bahan A dan B lalu ditapis.
Kukus hingga masak. Jika menggunakan acuan kecil – 20 minit
Jika menggunakan loyang mengambil masa kira-kira 30 minit.
Hidangkan dgn kelapa (putih) parut yg dikukus dan dibubuh sedikit garam.



Ataupun anda bolehlah mencuba resipi kuih kaswi yg saya tukil dari blog Koleksi Resipi Pilihan Diana. (maaf yerr Diana, saya tukil resipi dari Blog anda utk dikongsi bersama!)



KUIH KASWI
Bahan-bahan
500 gm tepung gandum
400 gm gula melaka
200 gm gula pasir
125 gm tepung sagu
1 sudu teh kapur diambil airnya sahaja
1000 ml air

Cara Menyediakan
Masak gula pasir dan gula Melaka dengan sedikit air dari jumlah air yang diberikan. Masukkan sehelai dua daun pandan. Masak hingga gulanya pekat. Tapis dan sejukkan. C ampurkan tepung sagu, tepung gandum, kapur dan air hingga rata. Masukkan air gula yang telah disejukkan dan kacau lagi.Tuangkan kedalam acuan-acuan kecil yang telah disapu minyak dan kukus hingga masak. Sebaik-baiknya kukusan hendaklah dibungkus dengan kain putih, supaya wapnya tidak menitis diatas kuih. Angkat dan sedia dihidangkan dengan kelapa kukus yang digaul sedikit garam.


Ataupun anda boleh mencuba resipi yg terdapat di Rossya's FotoPages, di alamat http://rossyabakes.fotopages.com/?entry=880268

Sunday, March 04, 2007

MEE SOTO , SOTO AYAM/DAGING/BABAT

Harini prepared Mee Soto & Soto Ayam/Daging & Babat. Since wife is out, I had the whole kitchen all to myself. Berselerak satu kitchen dibuatnya! Siang ayam, rebus babat, daging. Buat bagedil udang/daging/mixed vege. Started pretty late at abt 1pm after tawaf kat pasar geylang kejap. Furthermore, me had my breakfast pun lambat. I ate karipap kentang/daging (ready-made jer!) & sausage roll- I baked instant pratas wrapped around chicken frankfurters -heheh keje senang! Gambar tak snap sbb rupa parasnya kurang cun!

Finally, I managed to finish my task by abt 3pm. Got my other half to help fry the bagedils. these are some of the pics I snap for Mee Soto / Soto Ayam, Daging & Babat. I also attach the recipes but I guess its quite similar to whoever has tried the SOTO recipes before. Btw, ada orang tak makan "tuala" ni- thats the name org rumah I called babat! Well, its a matter of choice...



MEE SOTO
Bahan-bahannya
2 kg mee kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur
500 gm taugeh -dibersihkan (kalau ada masa lerr!) dan dicelur
1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau empat
3-4 liter air
100 ml santan pekat
3 sudu makan ketumbar }
3 sudu makan jintan kasar }
2 sudu makan jintan halus } --- disangai & dikisar halus
1 sudu teh serbuk lada putih
3 batang serai, dititik
2.5 cm lengkuas , dititik
1 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
8 biji bunga cengkih
1 sudu teh gula (optional)
garam secukup rasa
200 ml minyak untuk menumis
1 biji bawang besar hiris

Bahan-Bahan Ditumbuk/Kisar
3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu makan kunyit serbuk

Bahan2 Sampingan/Taburan
secukup daun sup & daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap cili padi
isi ayam (disiat-siat)

Sambal Kicap Cili Padi
25 biji cili padi merah
4 ulas bawang putih
125 ml (abt 1/2 cawan) kicap lemak manis
1/2 sudu teh gula (optional)
jus dari perahan 2 biji limau kasturi
(Kisar semua bahan2 dan perahkan jus limau)

Peraturan Membuat Kuah Soto:
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga), serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada putih. Kacau hingga rata. Masukkan ayam, air, santan, gula dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.



Cara Menghidangkan Mee Soto
Ambil mee/bee hoon lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur. Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas mee tadi. Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.



BAGEDIL
Bahan-bahannya
1 kilo kentang (dikupas kulitnya,dipotong bulat)
250 gram daging cincang (goreng dgn sedikit garam hingga kering)
2 biji telur (utk mencelup bagedil, bubuh siket garam)
1/2 cawan bawang goreng
secukup daun sup/daun bawang (dihiris)
2 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh gula (optional)
garam secukup rasa
secukup minyak utk menggoreng bagedil

Cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat.
2. Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, gula & garam. Gaul hingga rata dan sebati. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dgn telur sebelum digoreng dalam minyak panas.

Nota:
1) Ada sesetengah resipi bagedil yg menggunakan sedikit serbuk buah pala kering dan ada juga yg membubuh sedikit isi buah pelaga yg ditumbuk. It's a personal choice. I didn't put either of them!
2) I did three variations of bagedil. 1st one I used daging cincang as in the recipe above. 2nd is I used udang kering yg ditumbuk instead of daging and I added a fresh shrimp/prawn in each bagedil. 3rd one I added mixed vege in them.



As for SOTO BABAT/DAGING, I boiled separately the babat and daging lembu yg telah dipotong nipis/kecil (sukatan agak2 jer). Setelah kuah Soto ayam tadi masak (saja jer masak lebih, nak keje senang!), cedukkan kira-kira 750 ml dan bubuhkan ke dalam periuk lain. Masukkan daging (bersama air rebusannya sekali) dan babat yg telah siap direbus empuk dan biarkan ia mendidih sebentar. Sesuaikan rasanya dan tambahlah apa yg kurang. Makanlah bersama lontong/ketupat yg didadukan. Insya'allah , enakkkk....

Thursday, March 01, 2007

KEK MARBLE KEJU CHEDDAR

Semalam berkesempatan menonton rancangan SEDAP di saluran Suria dimana hosnya Mami Asmah Laili menunjukkan cara membuat Kek Keju Cheddar. Dalam hati terfikir OK gak eh kek ni. What you need is a basic butter cake recipe, then modify siket taruk keju and...wallaaaa - a nice and yummy cake!

But I didn't quite take note of the recipe. So, what I did was; I browse thru my own archive and decided to use one of my marble cake recipe and do a little modifications here and there. Then I start preparing it ......(waduhhh, dah pukul 11 mlm, kang bangun sumer jiran2 bila my Kenwood tu mengaum...). Well.. tapi nak 'pukul' tu kejap jer, 8-10 minit. I guess I take the risk-hopefully no one come knocking at my door to 'complain'. You knowlah, we Singaporeans have always been labelled as "complain king/queen". Tapi tak sumer lah camtu, ada gak yg baik2.

Ok. back to my cake. Let me name it Kek Marble Keju Cheddar, sounds orait gak. So, kalau sesaper berani nak cuba, here's the recipe. Tapikan, sebelum buat tu banyak2 baca bismillah K!
















Kek Marble Keju Cheddar

Bahan-Bahan
8 biji telur -saiz besar (gunakan 6 putih telur saja)
250 gm mentega
250g gula kaster
220g tepung kek
100 gm keju cheddar (diparut halus)
30 gm kacang hazel (cincang halus)-optional
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalette
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh chocolate paste/emulco (optional)

Cara:
1) Cairkan mentega dgn kaedah double-boiling. Sejukkan.
2) Ayak tepung bersama baking powder lalu masukkan ke dalam mangkuk pemukul telur (mixer). Kemudian masukkan telur, gula dan ovalette. Pukul selama kira-kira 8-10 minit dgn high speed.
3) Masukkan pula esen vanilla dan seterusnya mentega cair dituang sedikit2 sambil adunan ini dikacau rata-rata. Akhir sekali masukkan keju dan kacang hazel. Kacau hingga sebati.
4) Ambil 2-3 senduk besar adunan dan campurkan bersama serbuk koko dan chocolate paste tadi lalu dikacau rata.
5) Tuang adunan plain ke dalam loyang 10"x7" yg telah dialas kertas dan digris. Kemudian ambil adunan cokelat dan bubuh sesudu sesudu di atas adunan plain tadi. Setelah itu, gunakan chopsticks untuk melorekkan corak/pattern pada kek ni.
6) Bakar di dalam ketuhar selama kira-kira 50 minit dengan suhu 170-180 darjah Celsius.
7) Setelah kek masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan selama 10 minit sebelum kek dikeluarkan dari loyang dan disejukkan di atas redai kek.